2007-12-27

Dajmrecept

Ingredienser:

3 msk smör
1,5 dl socker
2 msk mjölk
1 tsk kakao
2 msk sirap

(25g finhackad mandel)

En stor kaka vanlig mjölkchoklad



Smält smör och socker i en kastrull.
Häll i kakao, mjölk och sirap. Och ev mandeln.
Låt koka under omrörning ca 5 min.

Häll smeten på bakplåtspapper och bred ut till en fyrkant.

Skär rutor innan massan har stelnat.



Smält chokladen och doppa dajmen.


Min lilla smältmaskin


Låt stela och slå in bitarna i smörpapper eller foliepapper.

Förvara i kylen.


Klart!! Superduperenkelt och framförallt GOTT!!!




Eller så kan man göra som jag gjorde denna gång:

Hoppa över mandeln. Jag tycker det är godare utan.
Skär rutor som vanligt men rulla varje ruta till en boll och doppa den i den smälta chokladen och lägg sen bollen i en liten form.
Dajmen blir inte så hård som tex chokladkola så det är svårt att doppa rutor utan att de smälter och det blir långa trådar av det. Men det går..om man är riktigt snabb ;o) Bollarna smälter ut i formen.

Vill man ha dajmen hård kanske man kan koka den lika länge som man kokar kola, jag har aldrig provat, men det borde nog funka så.

Man kan även pensla chokladen över rutorna...men då får man ju inget under. (men nu när jag skrev detta kom jag ju på att det ju bara är att vända på dom när det stelnat och pensla baksidan också)
Man kan göra hur man vill helt enkelt. Man ska inte vara rädd för att prova egna varianter.

Ytterligare en variant som jag och min bror gjorde när vi var små var att blanda alla ingredienser i kastrullen och sen ställa den på plattan och röra om tills allt har smält ihop.
På så vis hinner inte sockret smälta helt och det blir lite sockerkorn i dajmen som gör det lite krispigt. Sen är det meningen att det ska stelna, frågan är om den variantern någonsin kan stelna tillräckligt *S*. Vi orkade ändå aldrig vänta tills det stelnat färdigt utan gick och skrapade i kanterna med varsinn sked, så när det var dags att ta in dajmen (vi ställde alltid ut den på altanen på vintern) så var det inte mycket kvar *S*

6 kommentarer:

Petra sa...

Men sluuuta! Vad gott det låter och vad sugen jag blir! Och vågen bara pekar uppåt. December är en värdelös månad att försöka gå ner i vikt. *s* Nya tag fr o m 1/1!!!

Annelie sa...

Hihi...
Det är sant, december är ingen bantningsmånad direkt! Det är samma här, får bli nya tag efter nyår istället ;o)

Anonym sa...

Det var första gången i mitt liv jag sett en "smältmaskin"?!?! Är det enda användningsområdet? Fascinerande... :)

Annelie sa...

Kristina:
Ja, jag tror det är bara till choklad. Men man kan ju göra mycket med smält choklad. Det följde med ett gäng formar också ifall man vill göra egna chokladbitar och små pinnar till fondue :) Man kan alltså ha den till ganska mycket ändå :)

Anonym sa...

Jag har aldrig gjort dajm just för att jag är allergisk mot nötter, men nu säger du att det dessutom är godare utan mandel. Detta ska testas en vacker eller regnig dag. :o))
/Eva

Annelie sa...

Eva: Ja, det är jättegott och passar ju bra att du kan välja bort nötterna då. Det ska du absolut testa tycker jag! :)